De Wijkreporters
De Wijkreporters is een concept dat in verschillende settings ingezet kan worden. Bijvoorbeeld in een wijk waar weinig contact is tussen de bewoners of in een wijk waar grote sociale achterstanden heersen. Wijkreporters zijn mensen die zich graag verbinden aan hun wijk en het leuk vinden om iets meer over hun wijk te weten te komen. Dit kunnen mensen zijn uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden en afkomst. Gewapend met een camera gaan zij de wijk in, op zoek naar de verhalen van hun wijk. Dit kunnen verhalen zijn over de geschiedenis van de wijk, over speciale plekken in de wijk, over de mensen die er wonen of over dingen die gebeuren in hun wijk.
Het idee achter de Wijkreporters is dat zij door de wijk in te gaan en actief te zijn in de wijk, ook iets in de wijk in beweging brengen. Ze zorgen voor ontmoetingen tussen de wijkbewoners en maken mooie visuele verhalen over de wijk en al haar rijkdom. Verhalen waar de bewoners samen trots op kunnen zijn. Het ontmoeten van elkaar en het samen trots zijn op de eigen wijk draagt bij aan de verbinding die de bewoners met elkaar en de wijk voelen, en daarmee aan de sociale cohesie in de wijk.
Daarnaast doen de wijkreporters door het maken van de reportages en alles wat daarbij komt kijken nieuwe vaardigheden op die bijdragen aan hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn en daarmee aan een positiever toekomstbeeld. In 2016 en 2017 voerden wij Wijkreporter projecten uit in de Nijmeegse wijken Wolfskuil en Heseveld.
De Wijkreporters gaan Groen
In 2018 was Nijmegen een jaar lang Green Capital van Europa. Om dat te vieren stond 2018 in het teken van duurzame ontwikkeling en ontplooide de stad vele groene initiatieven. Natuurlijk was het voor de Green Capital 2018 campagne belangrijk om ook de Nijmegenaren te bereiken met hun groene initiatieven. Om de doelgroep kinderen te bereiken nodigden ze Stichting Beeldenwereld uit om met de Wijkreporters een zestal groene reportages te maken. Natuurlijk zeiden wij daar geen nee op en zo was het filmproject ‘De Wijkreporters gaan Groen’ geboren. Zeven wijkreporters, uit voorgaande projecten, maakten we 6 reportages over duurzame en groene onderwerpen.
De Filmbuddies
Een buddy filmproject is een project waarbij verschillende doelgroepen aan elkaar worden gekoppeld en zij samen films maken over zaken die belangrijk zijn in hun leven. Dat kunnen gemeenschappelijke interesses zijn, hobby’s, elkaars leven, hun achtergronden of hun omgeving. Door samen een thema op te pakken, er met elkaar over te praten, te verkennen hoe de buddy tegen dit thema aankijkt en samen te werken aan een film over dit onderwerp, leren de buddy’s elkaar en zichzelf beter kennen. Ze maken kennis met elkaar en krijgen een inkijk in elkaars leven. Daarnaast werken ze samen aan een eindproduct. Om dit tot een goed einde te brengen is echte samenwerking nodig.
Met onze buddy filmprojecten willen wij mensen bij elkaar brengen die elkaar normaal niet zo makkelijk vinden of die nodig bij elkaar gebracht moeten worden. In Nijmegen was in 2016 veel te doen rondom de 3000 asielzoekers die in het Heumensoord in een tentenkamp werden opgevangen. Er waren veel negatieve geluiden, maar ook meldden zich honderden mensen om vrijwilligers werk te doen in de noodopvang.Ook Beeldenwereld wilde graag haar steentje bijdragen, maar dan op haar eigen manier. Zo werd het idee voor een buddy filmproject geboren.
Ons eerste filmbuddy project voerden wij uit in 2018, in de Lindenholtse wijk Zellersacker. Wij koppelden we 4 leerlingen van de wijkschool aan 4 nieukomers in Nederland. Samen met Alan uit Syrië, Edgar uit Armenië, Maryam uit Iran, Beatriz uit Brazilië maakten Ilana, Floyd, Yoli en Jolyn 20 films over hun eigen levens en de levens van hun buddies. Bekijk alle films van de filmbuddies op ons YouTube kanaal.