Wijkreporters

De Wijkreporters is een concept dat in verschillende settings ingezet kan worden. Bijvoorbeeld in een wijk waar weinig contact is tussen de bewoners of in een wijk waar grote sociale achterstanden heersen. Wijkreporters zijn mensen die zich graag verbinden aan hun wijk en het leuk vinden om iets meer over hun wijk te weten te komen. Dit kunnen mensen zijn uit alle lagen van de bevolking en van alle leeftijden en afkomst. Gewapend met een camera gaan zij de wijk in, op zoek naar de verhalen van hun wijk. Dit kunnen verhalen zijn over de geschiedenis van de wijk, over speciale plekken in de wijk, over de mensen die er wonen of over dingen die gebeuren in hun wijk.

Het idee achter de Wijkreporters is dat zij door de wijk in te gaan en actief te zijn in de wijk, ook iets in de wijk in beweging brengen. Ze zorgen voor ontmoetingen tussen de wijkbewoners en maken mooie visuele verhalen over de wijk en al haar rijkdom. Verhalen waar de bewoners samen trots op kunnen zijn. Het ontmoeten van elkaar en het samen trots zijn op de eigen wijk draagt bij aan de verbinding die de bewoners met elkaar en de wijk voelen, en daarmee aan de sociale cohesie in de wijk.

Daarnaast doen de wijkreporters door het maken van de reportages en alles wat daarbij komt kijken nieuwe vaardigheden op die bijdragen aan hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn en daarmee aan een positiever toekomstbeeld.

Wijkreporters Wolfskuil
Wijkreporters Wolfskuil was het eerste project van Beeldenwereld. Met 10 kinderen uit een de Nijmeegse volkswijk de Wolfskuil zijn we op zoek gegaan naar de verhalen van de wijk. Verhalen van vroeger en verhalen van nu. Deze verhalen hebben de wijkreporters vastgelegd in zes korte visuele reportages. De wijkreportages zijn vertoond op de lokale Nijmeegse TV zender N1 en opgenomen in het Regionaal Archief Nijmegen. De belangrijkste doelen van dit project waren bij te dragen aan een positieve persoonlijke ontwikkeling van kinderen uit de Wolfskuil en bij te dragen aan de sociale cohesie in de wijk.

Wijkreporters Heseveld
In 2017 komt er een vervolg op de Wijkreporters Wolfskuil. Dit project was zo succesvol dat het naar meer smaakte en ook extern, onder andere bij de gemeente Nijmegen, bleek behoefte aan vervolgprojecten. Dit vervolg komt er in de Nijmeegse aandachtswijk Heseveld. Voor de Wijkreporters Heseveld is samenwerking gezocht met Brede basisschool de Zonnewende uit Heseveld en welzijnsorganisatie Tandem. In de tweede helft van 2017 gingen 10 leerlingen van de Zonnewende aan de slag als wijkreporter. Samen maakten zij 6 reportages over hun wijk.

De Wijkreporters gaan Groen
In 2018 was Nijmegen een jaar lang Green Capital van Europa. Om dat te vieren stond 2018 in het teken van duurzame ontwikkeling en ontplooide de stad vele groene initiatieven. Natuurlijk was het voor de Green Capital 2018 campagne belangrijk om ook de Nijmegenaren te bereiken met hun groene initiatieven. Om de doelgroep kinderen te bereiken nodigden ze Stichting Beeldenwereld uit om met de Wijkreporters een zestal groene reportages te maken. Natuurlijk zeiden wij daar geen nee op en zo was het filmproject ‘De Wijkreporters gaan Groen’ geboren. Zeven wijkreporters, uit voorgaande projecten, maakten we 6 reportages over duurzame en groene onderwerpen.